СПЕЦІАЛЬНІ МЕТОДИ У ДОСЛІДЖЕННЯХ ПРАВОВИХ ЯВИЩ - Дударєва, Л. О.; Ляшук, Р. М. (Київський часопис права, 2025)
Статтю присвячено дослідженню загальних і спеціальних методів, що застосовуються у процесі вивчення правових явищ. Метою дослідницької роботи є з’ясування змісту та особливостей використання методологічного інструментарію юридичної науки, визначення його ролі в отриманні об’єктивного, науково обґрунтованого знання про функціонування права. У статті розкрито природу методології правових досліджень, наведено підходи до класифікації методів, окреслено взаємозв’язок між загальнонауковими та спеціальними методами. Особливу увагу зосереджено на аналізі сутності формально-юридичного, порівняльно-правового, методу правового моделювання, соціально-правового експерименту та статистичного методу. Підкреслено, що спеціальні методи є важливим інструментом для глибокої інтерпретації правових процесів та встановлення закономірностей їх розвитку. Окремо акцентовано значення системного підходу та міждисциплінарного характеру правових досліджень, які забезпечують комплексний розгляд права як складної соціальної системи. У роботі обґрунтовано доцільність застосування статистичного методу у дослідженнях діяльності Державної прикордонної служби України (далі ДПСУ), оскільки саме він дозволяє ідентифікувати тенденції у прикордонній сфері та оцінювати результативність правозастосування. Також окреслено потенціал контент-аналізу як допоміжного засобу кількісного й якісного вивчення нормативних документів. Зроблено висновок, що поєднання спеціальних методів значно підвищує наукову цінність та об’єктивність правових досліджень.