ЮРИДИЧНІ ОСОБИ ЯК СТОРОНИ ДОГОВОРУ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ НЕРУХОМОГО МАЙНА НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ - Ковальова, С. Г. (Київський часопис права, 2022)
У статті показано, що юридичні особи за російським імперським законодавством, яке діялой на українських землях, могли бути сторонами договору купівлі-продажу нерухомого майна. Установ-лено, що перелік юридичних осіб був наведений у Х томі Повного зводу законів Російської імперії, при-свяченому цивільному праву, але окремі норми, що регулювали обсяг правосуб’єктності юридичних осіб,містилися в Торговому та Кредитному статутах. Доведена певна невпорядкованість цих норм і з’ясовано,що на практиці виникали справи, щодо врегулювання яких законодавство не виробило чіткої позиції, тожпевну роль в уточненні обсягу права набуття, володіння та розпорядження нерухомим майном відіграва-ли офіційні роз’яснення законодавства, надані Цивільним касаційним департаментом Урядового сенату.Хоча офіційна юридична доктрина Російської імперії не включала до джерел права юридичну практику,але офіційне тлумачення спиралося на неї при роз’ясненні законодавства щодо купівлі-продажу земліюридичними особами.Установлено, що на українських землях Російської імперії юридичними особами, які могли купувати тапродавати землю й інше нерухоме майно, були не лише суб’єкти підприємницької діяльності. Купівлею-про-дажем землі займалися й численні станові корпорації – дворянські, селянські, корпорації містян і духовен-ства. Навіть після проведення ліберальних реформ 60–70-х рр. ХІХ ст. становість українського суспільстваРосійської імперії не була подолана. Юридична нерівність населення диктувалася релігійним і національ-ним розмаїттям населення українських земель. Імперська політика держави, спрямована на посиленняросійського та православного елементу в землеволодінні, відобразилася в обмеженнях правосуб’єктностііновірців та інородців, а відтак і створених ними юридичних осіб як учасників земельних відносин, аж дозаборони володіти землею.Виявлено, що, незважаючи на численні законодавчі обмеження та перепони, юридичні особи на україн-ських землях були активними учасниками процесу обігу землі в тому числі шляхом купівлі-продажу. Разомз іншими чинниками це сприяло демографічним, економічним, соціальним змінам на українських теренах.