ПРИНЦИПИ ТА ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Пєшков, В. В. (Київський часопис права, 2025)
Стаття окреслює принципи та гарантії діяльності суб’єктів публічної адміністрації в умовах воєнного стану як правову рамку, що дозволяє діяти швидко, але правомірно й підзвітно. До базових принципів віднесено: верховенство права за режиму дерогацій (чіткі межі тимчасових відступів від прав людини), законність і спеціальну компетенцію (дії лише в межах наданих повноважень), необхідність, пропорційність і строковість втручань (із sunset-критеріями та тригерами деескалації), підзвітність і контрольованість (внутрішній і зовнішній нагляд), належну адміністрацію та процесуальну справедливість у межах можливого (audi alteram partem, мотивованість рішень), недискримінацію та повагу до гідності, прозорість і ефективну комунікацію, єдність командування та субсидіарність (координація цивільних і військових адміністрацій), ризик-орієнтованість і доказовість (data-driven управління), безперервність публічних послуг, цифровізацію та кіберрезильєнтність, захист персональних даних і державної таємниці, а також доброчесність і антикорупційний комплаєнс. Гарантії запропоновано розглядати у наступних вимірах: Нормативні: конституційні засади, закон про воєнний стан і спецзакони, формалізація дерогацій, чіткі підстави та межі обмежень. Інституційні: розмежування повноважень між КМУ, військовими/військовими адміністраціями та ОМС; незалежний контроль Омбудсмана, парламентський і фінансовий аудит, внутрішні служби комплаєнсу. Процедурні: стандартизовані SOP, план безперервності (BCP/DRP), електронний документообіг і audit trail, вимога мотивованості та реєстрації актів, доступні канали скарг і судовий контроль (без автоматичного зупинення критично потрібних дій), механізми медіації, захист викривачів. Окремо наголошено на соціально-правових гарантіях для службовців (безпека праці, MHPSS-підтримка, страхування). Запропоновано KPI результативності: своєчасність і якість надання послуг, частка обґрунтованих скарг, рівень виконання судових рішень, інциденти кібербезпеки, прозорість закупівель. Зроблено висновок, що поєднання названих принципів і гарантій забезпечує баланс публічної безпеки та прав людини, підвищує довіру до влади й створює передумови для швидкого повернення до звичайного правопорядку після скасування воєнного стану.