ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ТА СВОБОД ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА В СИСТЕМІ ПРАВОСУДДЯ УКРАЇНИ - Пеліхос, Є. М. (Київський часопис права, 2025)
В статті сформовано поняття та розкрито зміст адміністративно-правового забезпечення прав та свобод людини і громадянина в системі правосуддя України. Доведено, що це система норм, засад (принципів), засобів, адміністративних процедур (проваджень) та положень адміністративного процесу спрямованих на визначення, гарантування, реалізації на справедливий і ефективний захист судовими органами (в пергу чергу системою адміністративних судів) прав та свобод людини і громадянина від усіх видів публічних і приватних загроз вирішення яких законодавством покладається на правосуддя України. Актуалізовано, що конституційні засади адміністративно-правового забезпечення прав та свобод людини і громадянина в системі правосуддя України відображають принципи верховенства права, незалежності судів, рівності перед законом, права на судовий захист та будь-якої форми дискримінації. Підтверджено висновок, що судова система має виключну компетенцію у вирішенні правових спорів та кримінальних обвинувачень, забезпечуючи незалежність суддів та засади справедливого судочинства, а прокуратура та адвокатура відіграють головну роль у забезпеченні балансу між публічним обвинуваченням і правовою допомогою громадянам, забезпечуючи ефективний захист прав та свобод. Розкриті європейські засади адміністративно-правового забезпечення прав і свобод людини і громадянина відображають важливі принципи справедливості, доступності та незалежності судових органів. Доведено, що правове забезпечення судового захисту прав та свобод людини і громадянина в системі правосуддя України має включати актуалізацію правових засад і принципів, коли вони формують основи судового захисту, зокрема таких як верховенство права, незалежність судів та права на судовий захист. Визначення ролі місця адміністративного судочинства в функціональному призначенні захисту прав фізичних і юридичних осіб, а також контролю за законністю дій органів виконавчої влади.