РОЗВИТОК АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА МОРІ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ МОРЕПЛАВСТВА - Балобанов, О. О.; Пальченко, А. А. (Київський часопис права, 2022)
У науковій статті розглядаються питання, що стосуються правових проблем забезпеченнябезпеки мореплавства, котрі тісно пов’язані зі здійсненням міжнародного співробітництва у сфері, уста-новленням і використанням стандартів і технічних норм, компетенцією держави порту, прибережної дер-жави й прапора, організацією рятування та пошуку на морі й упровадженням міжнародно-правових норму національне законодавство. Мореплавання також є дуже ефективною комерційною діяльністю. Аваріїта інциденти на морі є причиною людських і майнових втрат, а також завдають непоправної шкоди навко-лишньому середовищу. Тому, щоб уникнути таких тяжких наслідків, держави, під чиїми прапорами ходятьсудна, повинні вживати різних дієвих заходів, які сприятимуть забезпеченню безпеки мореплавання. Ава-рійно-рятувальна діяльність є однією з основ безпеки судноплавства. Найважливішими міжнародними нор-мативно-правовими актами, які регулюють правовідносини щодо рятування на морі, є Міжнародна кон-венція про пошук і рятування на морі 1979 р. і Конвенція про рятування 1989 р., яку Україна ратифікувала22 березня 2017 р. Дослідженню положень Конвенцій головним чином і присвячена публікація. Здійсненоаналіз українського законодавства, а також судової практики. У статті викладена ефективність реалізації нанаціональному рівні норм міжнародного права й визначені загальнообов’язкові умови для такої реалізації.Надано висновки, за якими визначається неможливість проведення позитивних змін для розв’язання проб-леми безпеки мореплавства й рятування на морі без активної участі й сприяння всіх держав, котрі берутьучасть у використанні Світового океану. На держави покладено перелік заходів, спрямованих на прийняттянормативної бази для визначення порядку проведення рятувальних операцій на морі, організації діяльності інспектуючих і контролюючих органів.