ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ, ЩО НАЛЕЖАТЬ МАЛОЛІТНІМ ТА НЕПОВНОЛІТНІМ ОСОБАМ - Вінтоняк, Н. Д. (Київський часопис права, 2025)
У статті розглянуто питання правового регулювання корпоративних прав, що належать малолітнім та неповнолітнім особам. Досліджується участь таких осіб у товариствах з обмеженою відповідальністю, зважаючи на те, що товариства з обмеженою відповідальністю є найбільш поширеною організаційно-правовою формою. Малолітні особи, які набули статусу учасника товариства не можуть самостійно реалізувати право на управління товариством. Реалізація права на управління здійснюється через їхніх представників відповідно до закону. Неповнолітні особи, які набули статусу учасника товариства можуть здійснювати свої права самостійно або через представників.Досліджується порядок формування статутного капіталу товариства за рахунок майна, що належить неповнолітній особі, який здійснюється за загальним правилом управління майном дитини. Неповнолітня особа має право самостійно розпоряджатися заробітком, стипендією або іншими доходами відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 32 ЦК України. Внесення вкладу за рахунок іншого майна неповнолітня особа може здійснити за згодою батьків та органу опіки та піклування відповідно до чинного законодавства.Розкрито недоліки правового регулювання відчуження корпоративних прав, що належать малолітній або неповнолітній особі. Проаналізовано чинне законодавство, яке регулює питання отримання дозволу органу опіки та піклування. Відчуження корпоративних прав, що належать малолітній або неповнолітній особі потребує отримання дозволу органу опіки та піклування. Однак, законодавцем не визначено конкретного переліку документів, які необхідно надати при зверненні представника із заявою до органу опіки та піклування, що ускладнює процес отримання дозволу. Зважаючи на недоліки правового регулювання, наголошується на необхідності чіткого механізму отримання дозволу органу опіки та піклування на відчуження корпоративних прав.