ЗАВДАННЯ ПОЧАТКОВОГО ЕТАПУ СУДОВОГО ПРОВАДЖЕННЯ ТА МЕТОДИ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ - Мирошниченко , Ю. М. (Київський часопис права, 2022)
У статті сформовано завдання початкового етапу судового провадження, на якому суддя маєспрогнозувати розвиток судової ситуації та вибрати варіанти своїх дій, здатні забезпечити оптимальний хідз’ясування встановлених під час досудового провадження обставин і перевірку їх доказами. В процесі оці-нювання ситуації, що склалась на момент закінчення розслідування та віддзеркалена в обвинувальному акті,суддя закладає фундамент програми судового розгляду.З огляду на відсутність у розпорядженні суду матеріалів кримінального провадження констатовано дефі-цит інформації, необхідної для ефективної організації своєї діяльності, та пов’язану з цим складність підго-товки до судового розгляду, забезпечення його безперервності та оперативності. Наголошено на важливостірозроблення в межах базової судової методики рекомендацій, які б сприяли оптимізації судового розглядукримінальних справ від моменту отримання суддею обвинувального акта. Запропоновано методи подоланнянегативного впливу фактору інформаційної невизначеності на реалізацію судом завдань підготовчого про-вадження, алгоритми дій та рішень головуючого щодо забезпечення дотримання встановленого закономстроку призначення справи до розгляду. Наголошено на тому, що суддям слід вимагати від професійнихпредставників сторін безумовного дотримання узгодженого з ними графіку судового розгляду, бути напо-легливими у донесенні до їх розуміння того, що змінити його може лише суддя, головуючий у справі, а невизначені сторонами чи іншими судами будь-яких інстанцій пріоритети.В результаті проведеного дослідження автор доходить висновку про те, що використання запропонова-них у статті підходів до вивчення обвинувального акта, досудової доповіді, інших документів, наданих судуучасниками кримінального провадження, аналізу їхньої поведінки під час підготовчого судового засідання,а також характеру заявлених ними клопотань та результатів їх обговорення дасть змогу суду отримати орі-єнтуючу інформацію, необхідну для прогнозування тактики сторін, ситуацій судового розгляду та оптимізуєйого організацію.