ОРГАНІЗАЦІЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ В СИСТЕМІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ОХОРОНИ ПРАВ ВИКОНАВЦІВ НА РЕЗУЛЬТАТИ ТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ - Калин, Р. Р. (Київський часопис права, 2025)
У дослідженні розглянуто концептуальні засади функціонування організацій колективного управління як ключового елемента системи правового регулювання охорони прав виконавців на результати творчої діяльності в Україні. Проаналізовано правову природу ОКУ, їхній статус як юридичних осіб і суб’єктів, що виконують функції посередника між правовласниками та користувачами творів. Окреслено нормативно-правову базу, що визначає правовий статус ОКУ, зокрема Закон України «Про авторське право і суміжні права» та Закон України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав». Особливу увагу приділено функціональному призначенню ОКУ, серед основних аспектів якого виокремлено ліцензування використання творів, збір та розподіл роялті, моніторинг правомірності використання об’єктів авторського права, представництво інтересів виконавців у судових процесах, ведення реєстрів правовласників та ліцензіатів. Визначено основні види колективного управління: добровільне, що передбачає самостійне передання прав виконавцями, розширене, яке вимагає отримання ліцензії всіма користувачами певної категорії творів, та обов’язкове, що застосовується у випадках, коли індивідуальне ліцензування неможливе або неефективне. Розкрито значення інноваційних технологій у діяльності ОКУ, зокрема використання блокчейн-систем для прозорого розподілу роялті, штучного інтелекту для автоматизованого моніторингу правопорушень, а також цифрових технологій управління правами для захисту контенту в цифровому середовищі. Наголошено, що такі підходи сприяють підвищенню ефективності управління авторськими правами, мінімізації порушень та оптимізації механізму виплат винагород виконавцям. Висвітлено подвійну юридичну природу ОКУ в системі правового регулювання як суб’єктів, що діють у межах законодавства, та як інструментів, які забезпечують імплементацію правових норм, механізмів розподілу роялті та правозахисту виконавців у національному й міжнародному контекстах. Зроблено висновок, що в умовах цифрової трансформації ОКУ відіграють вирішальну роль у формуванні збалансованої системи правового регулювання, яка відповідає викликам сучасного культурного та інформаційного простору.