ОСОБЛИВОСТІ АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УСТРОЮ ЛУГАНСЬКОГО ГІРНИЧОГО ОКРУГУ - Беніцький, А. С. (Київський часопис права, 2025)
У статті проаналізовано причини створення ливарного гарматного заводу й Лисичанського кам’яновугільного рудника. Названо умови будівництва Луганського заводу й визначено задіяні в цьому верстви населення. Наголошено на значенні Луганського гірничого округу на теренах України і його вплив на адміністративно-територіальний устрій Слов’яносербського повіту Катеринославської губернії. Підкреслено важливість Луганського гірничого заводу для кам’яновугільних рудників, гірничих підприємств і гірничих закладів освіти в Слов’яносербському, Бахмутському й Ростовському повітах Катеринославської губернії і Міуському округу земель Війська Донського. Проаналізовано Положення про Корпус гірничих інженерів і його значення для формування органів управління Луганського гірничого округу. Розмежовано функції адміністрації Луганського гірничого округу, Луганського гірничого ливарного заводу й Слов’яносербського повіту. Зазначено особливості здійснення правосуддя у гірничих округах та ін. Установлено правовий статус гірничого міста та гірничих селищ Луганського гірничого округу в середині XIX ст. відповідно до гірничого законодавства. Розглянуто значення слов’яносербської громади «вільних матросів» і її вплив на діяльність Луганського гірничого заводу. Проаналізовано територіальні зміни на місцях існування Луганського ливарного заводу. Визначено причини іменування «Слов’яносербський» повіту в складі Катеринославської губернії, землі якого були часткою Донецького повіту Катеринославського намісництва. Зазначено про зміни на територіях і в стані населення Слов’яносербського повіту Катеринославської губернії у зв’язку з існуванням Луганського гірничого округу протягом XIX ст. Особливу увагу приділено процесам, які передували перенесенню повітового центру з міста Слов’яносербськ на місце розташування селища «Луганський завод». З’ясовано передумови ліквідації Луганського ливарного заводу й створення на його місці Луганського патронного заводу.