МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРАВА НА ПРАЦЮ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ: ОКРЕМІ ПИТАННЯ - Гринь, Н. В. (Київський часопис права, 2025)
У статті досліджено основні гарантії реалізації права на працю осіб з інвалідністю, підкреслюючи ключові аспекти рівності, інклюзії та поваги до людської гідності. З огляду на зростаючі вимоги до забезпечення соціальної справедливості, особливу увагу приділено аналізу міжнародно-правових стандартів, таких як Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю (КПІ), яка закладає підвалини соціальної моделі інвалідності. У статті акцентується на тому, що КПІ, зокрема її стаття 27, встановлює прогресивні зобов’язання для держав-учасниць у сфері працевлаштування, включаючи заборону дискримінації, забезпечення справедливих умов праці, надання доступу до професійного навчання та реабілітації, сприяння самозайнятості й адаптації робочого середовища. Особливу увагу приділено взаємозв’язку між правом на працю та іншими фундаментальними правами людини. У статті розкрито, як недотримання права на працю негативно впливає на реалізацію права на гідний рівень життя, освіту та соціальну інтеграцію осіб з інвалідністю. Авторка стверджують, що порушення права на працю створює бар’єри, які значно ускладнюють доступ до економічних і соціальних можливостей для цієї групи населення. Проаналізовано, як у конституціях і спеціальному законодавстві різних країн світу забороняється дискримінація у сфері праці осіб з інвалідністю. Наприклад, Конституція Німеччини (стаття 3), Конституція Південної Африки (стаття 9) та Закон про реабілітацію США (розділ 504) забезпечують правові механізми для протидії дискримінації на підставі інвалідності. Крім того, розглянуто позитивні приклади з країн Європейського Союзу, де імплементація антидискримінаційних директив сприяла створенню сприятливого середовища для працевлаштування осіб з інвалідністю. Проаналізовано законодавство України щодо дискримінації у сфері праці осіб з інвалідністю. Наголошується, що лише системний підхід, який включає правові, соціальні та економічні аспекти, може забезпечити повну реалізацію права на працю осіб з інвалідністю.