ПРАВОВА ПРИРОДА СУДОВОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ: ОКРЕМІ ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ - Михайлов, О. О. (Київський часопис права, 2022)
Анотація. Наукова стаття присвячена дослідженню правової природи судового контролю за діяльніс-тю публічної адміністрації. Здійснено аналіз наукових підходів до розуміння судового контролю як видудержавної контрольної діяльності, на основі чого визначено, що судовий контроль не можна розглядатияк окрему форму реалізації судової влади, оскільки в такому разі, здійснюючи судовий контроль, суди нездійснюють правосуддя. Зроблено висновок, що судовий контроль є частиною діяльності суду із здійсненняправосуддя, і його слід розглядати як функцію судової влади, котра реалізується через правосуддя і прояв-ляється у різних видах судочинства. Наголошено на тому, що роль контрольних повноважень суду визнача-ється функціями, які покликана виконувати судова влада під час здійснення правосуддя в державі. Особли-вість судового контролю полягає в тому, що він здійснюється під час розгляду та вирішення справ із перед-бачених законом підстав за визначеними законом процедурами.На основі аналізу наукових підходів до розуміння судового контролю за діяльністю публічної адміністраціїзапропоновано під останнім розуміти діяльність суду щодо відправлення правосуддя щодо відповідності абоневідповідності актів та дій (бездіяльності) відповідних органів та посадових осіб положенням законодавства.Визначено особливості прямого та непрямого видів контролю. Акцентовано увагу на тому, що прямийсудовий контроль характеризується такими особливостями: підконтрольними суб’єктами є суб’єкти публіч-ної адміністрації, особливим предметом судового розгляду, особливою процедурою розгляду є здійсненняцього виду судового контролю.Наголошено на тому, що предмет контролю та специфіка діяльності судів зумовлюють особливості метисудового контролю. Ці особливості полягають у тому, що контроль здійснюється перш за все за законністюуправлінських дій (бездіяльності) суб’єктів публічної адміністрації, які полягають в управлінських відно-синах із фізичною або юридичною особою, а також у тому, що контроль за діяльністю органів публічноїадміністрації обумовлюється спеціальною метою правосуддя – вирішенням спорів. Це означає, що судовийконтроль виражається у відновленні порушених прав та інтересів громадян або юридичних осіб у результатівирішення спору.