ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ «ПОДАТКОВОЇ АМНІСТІЇ» В УКРАЇНІ - Майка, М. Б.; Глива, А. О. (Київський часопис права, 2022)
У статті досліджено механізм правового регулювання податкової амністії в редакції ЗаконуУкраїни «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та під-вищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільно-го декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» від15 червня 2021 року № 1539-ІХ. Наведено проблеми нормативного регулювання правовідносин у зазначе-ній сфері, серед яких слід назвати нестабільність податкового законодавства, колізії між правовими норма-ми, недостатній рівень фактичних та правових гарантій не притягнення суб’єктів декларування за виявленіпорушення та злочини у сфері податків та обігу валюти; неоднозначне правове регулювання процедуридекларування віртуальних активів, не сформований порядок визначення суми, на яку застосовується «подат-кова амністія» за умови перевищення у платника податків розміру готівки, яка перебуває у власності, суми400 тисяч гривень, недосконалість бюджетної системи та системи контролю за використанням бюджетнихкоштів, а також недоліки правоохоронної системи. Формування культури оподаткування є важливим еле-ментом процвітаючого та сильного суспільства. Задля цього сформовано висновки та пропозиції, спрямо-вані на вдосконалення Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ, а також на покращення ефек-тивності податкової амністії. Вказано на необхідність продовження дії цього Закону, встановлення чіткогомеханізму правового регулювання процедури декларування віртуальних активів та визначення їх вартості,визначення механізму обчислення вартості майна, майнових прав, фінансових інструментів, які є предметомдекларування, формулювання правових наслідків, які будуть виникати, якщо платники податків не подаливідповідну декларацію, але склад і обсяг їх майна перевищує закріплений у п. 10 підрозділу 9-4 «Перехіднихположень» Податкового кодексу України. Наголошено на потребі ухвалення законодавчого акту, яким будевнесено зміни саме до Кримінального кодексу України та Кодексу України.