ОСОБЛИВОСТІ ПОМІЩЕННЯ ОСІБ В МІСЦЯ ТИМЧАСОВОГО ТРИМАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ДОТРИМАННЯ ЇХ ПРАВ - Король, М. О. (Київський часопис права, 2022)
У статті розглянуто окремі питання функціонування місць тимчасового тримання Державноїприкордонної служби України, зокрема щодо дотримання прав іноземців та осіб без громадянства під час їхпоміщення у відповідні підрозділи.Акцентовано увагу на тому, що вибір вектору розвитку України вимагає від правоохоронних органівдотримання прав людини, зокрема тих, що стосуються недопущення катування або жорстокого, нелюдськогочи принижуючого гідність особи поводження або покарання. Зазначених положень повинні дотримуватисьусі правоохоронні органи, особливо ті, які обмежують права людини внаслідок затримання та поміщення домісць тимчасового тримання. Відповідно, основним у цій сфері є питання про ефективні юридичні засобизахисту такої категорії осіб від незаконних дій органів і посадових осіб, які здійснюють таке затримання,тому зараз забезпечення прав і законних інтересів особи під час її поміщення в місця тимчасового триманняДержавної прикордонної служби України вимагає концептуально нових підходів до правових засад функ-ціонування цієї системи, гуманізації діяльності органів та підрозділів охорони державного кордону, удоско-налення форм, методів та засобів забезпечення прав і законних інтересів особи.Досліджено сучасний стан нормативно-правового регулювання здійснення тримання в органах та під-розділах Державної прикордонної служби України. Розглянуто призначення місць тимчасового тримання Державної прикордонної служби України, окремі засади їх функціонування, значення режимних правилу загальній системі норм, що врегульовують питання протидії нелегальній міграції та недопущення пору-шень прав осіб у цій сфері.Встановлено, що адміністративне затримання та, як наслідок, тримання осіб – це заходи забезпечен-ня, що полягають у застосуванні примусу до осіб; проведено аналіз міжнародних та національно-право-вих гарантій прав для осіб, що перебувають у місцях тимчасового тримання; проаналізовано систему між-народних нормативно-правових актів у сфері тримання. На основі проведеного аналізу автором зробленовисновок, що більшість міжнародних гарантій відображено в національному законодавстві та виконуєтьсяпідрозділами тримання Державної прикордонної служби України.