ЗНАЧЕННЯ ПРИНЦИПІВ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА ДЛЯ ВИПРАВЛЕННЯ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ ЗАСУДЖЕНИХ, ЯКІ ВІДБУВАЮТЬ ПОКАРАННЯ У ВИПРАВНИХ КОЛОНІЯХ МІНІМАЛЬНОГО РІВНЯ БЕЗПЕКИ - Бобровник, К. Л. (Київський часопис права, 2024)
Анотація. Кожна людина є невід`ємною частиною соціуму, а отже протягом усього свого життя відчуває на собі значний вплив навколишнього соціального середовища. Коли поведінка людини стає протиправною і такою, що порушує права, свободи чи інтереси людини, групи осіб, держави в цілому, надважливим є застосуванням таких примусових заходів, які б були співмірними із неминучими обмеженнями та загальноприйнятим розумінням поняття «справедливість». Найчастіше такі заходи пов`язані із застосуванням кримінальних покарань, зокрема позбавленням волі в установах із різним рівнем безпеки. Дана наукова стаття присвячена актуальним питанням значення принципів кримінально-виконавчого законодавства для виправлення та ресоціалізації засуджених, які відбувають покарання у виправних колоніях мінімального рівня безпеки, оскільки реформування національної кримінально-виконавчої системи та впровадження у кримінально-виконавче законодавство численних міжнародних стандартів поводження із засудженими поставили перед нашою державою завдання створити таку систему виконання та відбування кримінальних покарань засудженими до позбавлення волі, яка б могла забезпечити ефективні засоби для їх виправлення і ресоціалізації, запобігти вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами. Принципи кримінально-виконавчого законодавства не тільки формують та узагальнюють уявлення про сутність процесу виконання – відбування покарання, а й беззаперечно, є певним орієнтиром, спрямуванням для учасників даних відносин та містять ідеальні уявлення про реальну мету покарання та результат його застосування. У їхню основу покладені досвід та досягнення науки кримінально-виконавчого права. У свою чергу кримінально-виконавча політика держави та заходи її забезпечення повинні проводитися в суворій відповідності з принципами, визначеними у ст. 5 Кримінально-виконавчого кодексу України. В Україні принципи кримінально-виконавчого законодавства для виправлення та ресоціалізації засуджених, які відбувають покарання у виправних колоніях мінімального рівня безпеки, набули особливого значення, зважаючи на всі виклики, що постали перед нашою державою у ході проведення реформ багатьох сфер суспільного життя, зокрема системи виконання кримінальних покарань і знайшли своє втілення у кримінально-виконавчому законодавстві.