ПОНЯТТЯ, ВИДИ ТА СКЛАД СУДОВИХ ВИТРАТ В ГОСПОДАРСЬКОМУ ПРОЦЕСІ - Шпомер, А. І.; Костюченко, Н. Д. (Київський часопис права, 2024)
Анотація. У статті досліджено питання поняття, видів та складу судових витрат у господарському процесі. Наголошено на тому, що проблема витрат у судових процедурах завжди тісно пов’язана з гарантуванням доступності судового захисту для фізичних та юридичних осіб, які порушують чи оскаржують свої права та законні інтереси. В контексті подальшого реформування судової системи в Україні це стає особливо актуальним питанням. Особливу увагу, в рамках дослідження, присвячено визначенню поняття судових витрат в господарському процесі та наведено відповідні погляди науковців. На основі аналізу положень господарського процесуального законодавства та поглядів дослідників, щодо поняття судових витрат в господарському процесі, запропоновано авторське визначення поняття «судові витрати в господарському процесі». В науковій статті проаналізовано положення Закону України «Про судовий збір» на предмет видів судових витрат, а також відповідно проаналізовано судову практику щодо особливості розподілу судових витрат між учасниками господарського провадження, а також відповідно справляння судового збору. На думку авторів, приклади судової практики, наведені у публікації, демонструють важливість правильного розрахунку судового збору і врахування розміру ставок на момент подання відповідної заяви, що при недотриманні правил може призвести до неправомірних рішень та вимагати повторного розгляду справи. Також в рамках статті визначено, що розгляд справи в господарському процесі може вимагати різних видів витрат, включаючи судовий збір, витрати на професійну правничу допомогу, витрати на залучення свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведення експертизи, а також витрати, пов’язані з витребуванням доказів та проведенням інших процесуальних дій. У роботі досліджено кожний із видів судових витрат та визначено особливості використання того чи іншого виду. В науковому дослідженні було зроблено висновок, що судові витрати в господарському судочинстві мають свою важливу роль у забезпеченні фінансування судової системи та стимулюванні зацікавлених осіб вирішувати свої спори відповідно до закону в позасудовому порядку.