ПРОЦЕСУАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗГЛЯДУ СПРАВ ПРО СПАДКУВАННЯ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ: СУДОВА ПРАКТИКА - Дяченко, С. В.; Гонцовська, Л. В. (Київський часопис права, 2022)
Статтю присвячено визначенню загальних особливостей розгляду справ про спадкування,з’ясуванню процесуальних особливостей розгляду справ про спадкування на тимчасово окупованій терито-рії України, а також аналізу судової практики.Визначено поняття «спадкування» як перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, якапомерла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Зазначено, що розгляд справ про спадкування є юрис-дикційною формою захисту спадкових прав. Розгляд справ про спадкування може здійснюватись у порядкупозовного та окремого провадження, коли провадження відкривається на підставі подання відповідно позо-вної заяви та заяви. Виявлено, що Цивільний процесуальний кодекс України донині не містить закріпленогопоняття «спадковий позов» та його предмету.Констатовано, що для вступу у спадщину на тимчасово окупованій території Україні не потрібно матидовідку внутрішньо переміщеної особи або прописку. Під час дослідження розглянуто певну проблему, якаполягає у тому, що досить часто спадкоємцям потрібно ініціювати судовий процес задля отримання рішеннясуду про встановлення факту смерті спадкодавця на тимчасово окупованій території України. Виявлено,що фактично існує закріплене відхилення від правила про оформлення спадщини за останнім місцем про-живання спадкодавця. А відтак спадкоємці можуть звернутися до будь-якого нотаріуса поза тимчасово оку-пованої території України із заявою про прийняття спадщини, тоді місцем відкриття спадщини буде місцеподання першої заяви.Проаналізовано судову практику в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Розглянуто судовірішення, в одному з яких останнім місцем проживання спадкодавця була територія Автономної РеспублікиКрим, а в іншому – територія Луганської області, які наразі є тимчасово окупованими Російською Федера-цією. З’ясовано, що більшість таких справ про спадкування стосується встановлення факту смерті на тим-часово окупованій території, отримання свідоцтва про смерть і визначення місця відкриття спадщини.