ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ПРОВАДЖЕННЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - Ієрусалімова, І. О. (Київський часопис права, 2022)
Розвиток інформаційних технологій, глобальної мережі Інтернет, збільшення обсягів вико-нуваних завдань у цифровому середовищі, запровадження електронних реєстрів у сфері публічного адміні-стрування, електронна комунікація між органами державної влади та органами місцевого самоврядуваннятощо є дієвими чинниками розвитку процесу цифровізації.Відзначено, що актуальною проблемою розвитку процесу цифровізації в Україні є формуванняу суб’єктів цифровізації так званої цифрової (інформаційної) культури, що дає змогу грамотно викорис-товувати можливості, що відкриваються, і органічно вбудовуватися у сферу інформаційного суспільства.В цьому разі грамотність полягає не лише в уміннях та навичках оброблення інформації, але й у дотриман-ні конституційних та галузевих принципів використання цифрового середовища та оброблення інформаціїяк об’єкта процесу оцифрування.Зазначено, що особливостями цифровізації в сучасному суспільстві є наявність сучасних засобів інфор-маційного зв’язку (гаджети, підключення до мережі Інтернет); зростання попиту на цифрові ресурси; під-вищення рівня конкурентоспроможності особи, яка вільно володіє результатами цифровізації та є актив-ним її користувачем; зміна традиційних підходів до оброблення, використання, зберігання інформації;відхід на другий план усталених підходів до процесу праці, виникнення нових професій, які є сучаснимита своєчасними. Таким чином, цифрова культура – це здатність суб’єктів володіти об’єктами цифровізаціїта вільно використовувати у своїй професійній та службовій діяльності їх результати, що передбачає їхактивну участь.Зазначено, що позитивними здобутками цифровізації у сферах освіти й науки є можливість здобува-чів освіти поєднувати ресурси міжнародних освітніх платформ із контентом власних розробок, що спри-яє розвитку власного IT-потенціалу; виникнення необхідності зміни кваліфікаційних вимог до профе-сорсько-викладацького складу (викладачі починають застосовувати цифрові технології, онлайн-курси);швидке реагування на зміни на ринку праці; створення електронних бібліотечних ресурсів усіх вищихнавчальних закладів світу, а також доступність навчальних матеріалів найкращих викладачів для всіх, хто навчається, шляхом розміщення їх на хмарних сервісах; впровадження інноваційних методів навчання.