СУБ’ЄКТИВНА СТОРОНА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, ПОВ’ЯЗАНОГО ІЗ ВИКРАДЕННЯМ, ПРИВЛАСНЕННЯМ, ВИМАГАННЯМ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЕМ ЗБРОЇ, БОЙОВИХ ПРИПАСІВ, ВИБУХОВИХ АБО ІНШИХ БОЙОВИХ РЕЧОВИН, ЗАСОБІВ ПЕРЕСУВАННЯ, ВІЙСЬКОВОЇ ТА СПЕЦІАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ ЧИ ІНШОГО ВІЙС - Кіт, Р. Д. (Київський часопис права, 2023)
Стаття присвячена суб’єктивним ознакам, визначені ознаки вина, мотив та мета при викраденні, привласненні, вимаганні військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем. Досліджуються думки науковців стосовно вини як обов’язкової ознаки суб’єктивної сторони кримінального правопорушення передбачено ст. 410 КК України. Висловлені власні думки стосовно форм вини, які можуть бути використані при вчинення викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем. Надалі розглядаються думки науковців стосовно поняття мети та мотиву аналізованого складу кримінального правопорушення. Надалі аналізується думка Верховного Суду з зазначеного питання. Запропоновані власні міркування та пропозиції щодо зміни теоретичного сприйняття мотиву та мети при вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 410 КК України. Крім того аналізується ставлення суду до факультативної ознаки кримінального правопорушення, а саме мотиву вчинення зазначеного правопорушення. Доводиться думка з приводу важливості визначення мотиву при вчиненні кримінального правопорушення. Наприкінці зроблені висновки та пропозиції, щодо удосконалення сприйняття суб’єктивних ознак проаналізованого кримінального правопорушення ст. 410 КК України «Викраденням, привласненням, вимаганням військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем».