ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ ПРИНЦИПІВ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ БОРОТЬБИ З ОРГАНІЗОВАНОЮ ЗЛОЧИННІСТЮ В УКРАЇНІ - Марчук, В. В. (Київський часопис права, 2023)
В статті сформовано поняття та здійснено класифікацію принципів публічного адміністрування боротьби з організованою злочинністю. Узагальнено, що це найбільш сталі засади на основі яких здійснюється адміністративна та кримінально-процесуальна діяльність суб’єктів публічної адміністрації, судових та органів досудового слідства. Вона здійснюється з метою попередження, розкриття злочинів скоєних організованими злочинними групами, створення умов для відшкодування шкоди нанесеної жертвам організованих злочинних груп, справедливого притягнення осіб які підозрюються у скоєнні злочинів у складі організованих злочинних груп до кримінальної відповідальності, та реалібітація їх після відбуття покарання. Принципи у сфері боротьби з організованою злочинністю об’єктивно поділяється на принцип верховенства права, невід’ємною складовою якого є принцип справедливості та законності, принципи належного врядування та спеціальний законодавчо прописананий принцип – максимального забезпечення прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб. Зроблено висновок, що принцип верховенства права є головним (фундаментальним) у сфері публічно адміністрування боротьби з організованою злочинністю. Він забезпечує гарантії, що всі посадові (службові) особи та організації та їх підрозділи, що залучені до цих зусиль, діють у межах закону та діють справедливо. Сутність принципів належного врядування у сфері публічного адміністрування боротьби з організованою злочинністю, є їх висока мета щоб посадові та службові особи служили народу України, а не забезпечували приватний чи відомчий інтерес.