РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВА НА НЕДОТОРКАНІСТЬ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ У СИСТЕМІ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА - Кравчук, В. О. (Київський часопис права, 2023)
Стаття присвячена питанню реалізації права на недоторканість персональних даних у соціальних мережах у системі прав і свобод людини і громадянина. Актуальність даної статті підтверджується швидкою зміною та розвитком інформаційно-комунікаційних технологій структури світу, що вплинуло на формування інформаційного суспільства в умовах глобалізаційних процесів. Тематика права на недоторканість персональних даних у соціальних мережах набуває нового змісту відповідно до тенденцій та викликів розвитку соціальних мереж в сучасному світі. Тому актуальність даної статті визначається необхідністю дослідження права на приватність в соціальних мережах до міжнародних стандартів. Метою даної статті було виявити особливості розвитку права на недоторканість персональних даних у соціальних мережах в контексті складних інформаційних змін, та напрямки їх впливу на формування міжнародного інтернет права. Для досягнення мети була здійснений аналіз науково-теоретичних та практичних джерел в сфері дослідження права на недоторканість персональних даних у соціальних мережах Європейського Союзу та інших країн, а також аналіз впливу на політичну ситуацію та розвиток українських реалій. Для вирішення визначених завдань даної статті було застосовано загально правові та спеціально-правові методи: історичний метод, порівняльно-правовий метод, що дозволило здійснити дослідження. Більше того, застосовано методи аналізу та синтезу, а також систематизації, завдяки якому ми змогли проаналізувати закономірності права на недоторканість персональних даних у соціальних мережах у системі прав і свобод людини і громадянина. Автором було зроблено висновок про постійну динаміку в сфері розвитку права на недоторканість персональних даних у соціальних мережах у системі прав і свобод людини і громадянина, що пов’язано з розвитком технологій. Внаслідок порівняння досвіду ЄС та України, було визначено, що за останні роки політика права на недоторканість персональних даних у соціальних мережах у системі прав і свобод людини і громадянина стає складної міжнародної проблемою. Особливої уваги приділяється увага безпеці та захисту права на приватність в інтернет просторі.