ОСОБЛИВОСТІ ОКРЕМИХ УМОВ ПРАЦІ ЖУРНАЛІСТІВ - Опара, Н. Г. (Київський часопис права, 2023)
У статті досліджуються особливості правового регулювання окремих умов праці журналістів, а також вносяться пропозиції про вдосконалення актів чинного законодавства України в цій сфері. Встановлено, що особливості правового регулювання трудових відносин журналістів закріплені спеціальними нормами і зумовлені специфічними рисами та умовами журналістської діяльності, передбаченими ст. 12 Закону України «Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналістів». Диференціація правової регламентації трудових відносин журналістів за зазначеним підставами проявляється у встановленні додаткових гарантій і пільг нормами розділу IV цього Закону. Обґрунтовано висновок, що недоліком окремих норм розділу IV Закону України «Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналістів» про особливості трудових відносин журналістів є те, що ці норми не зазнали змін з моменту прийняття Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» від 23 вересня 1997 року і не враховують положення деяких законодавчих актів, прийнятих уже після набрання чинності цим Законом. У зв’язку з цим запропоновано викласти частину першу ст. 13 Закону в новій редакції. Аргументовано необхідність внесення змін до частини другої ст. 13 цього Закону з метою приведення її у відповідність до актів чинного законодавства України. Зазначено про доцільність виключення зі ст. 13 Закону частини третьої про відпустки журналістів, оскільки зазначені норми не є складовою правового інституту «Охорона праці». Запропоновано доповнити розділ IV Закону окремою статтею 131 «Робочий час та час відпочинку журналістів». Доведено необхідність належного використання на практиці механізму договірного регулювання особливих і специфічних рис журналістської діяльності на основі системи колективних угод і колективного договору з урахуванням прямого законодавчого припису про це у низці статей Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів».