ПОНЯТТЯ МЕХАНІЗМУ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ СФЕРОЮ САНІТАРНОГО ТА ЕПІДЕМІЧНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ НАСЕЛЕННЯ - Воронятніков, О. О. (Київський часопис права, 2021)
В даній науковій статті автором розкрито поняття механізму публічного адміністрування сфе- рою санітарного та епідемічного благополуччя населення. Відзначено, що базовим елементом механізму публічного адміністрування є поняття механізму, яке є ключовим у різних наукових сферах. Термін механізм використовується в багатьох науках, тому можна назвати його загальнонауковим. Він має різне наповнення відповідно до специфіки певної науки. З точки зору технічних наук, механізми бувають різні за конструкцією і призначенням, вони є основою більшості машин, приладів та пристроїв. В юридичних науках поняття механізм вживається у переносному значенні й означає внутрішню будову, систему будь-чого. Узагальнюючи теоретичні погляди науковців щодо змісту поняття механізму, автором визначено, що механізм – це система різнорідних елементів з різним функціональним призначенням, що в сукупності набу- вають взаємозалежного та взаємообумовлюючого характеру задля реалізації поставленої мети. Запропоновано під механізмом публічного адміністрування вважати систему взаємодіючих елементів, що діє в публічній сфері, спрямована на реалізацію державно-управлінських функцій щодо задоволення публічного інтересу та реалізації публічних зобов’язань. Доведено, що механізм публічного адміністрування сферою санітарного та епідеміологічного благопо- луччя населення є підвидом загальної конструкції механізму публічного адміністрування. Цей механізм має складну будову та цільове призначення. У результаті дослідження наведено визначення поняття механізму публічного адміністрування сферою санітарного та епідемічного благополуччя населення – це системне утворення взаємозалежних і взаємоо- бумовлених елементів, спрямованих на реалізацію публічних зобов’язань щодо покращення стану здоров’я населення та середовища життєдіяльності людини. Елементами даного механізму є: система правових актів, що включають ратифіковані Україною між- народні акти та правові акти України; публічна адміністрація, наділена владними повноваженнями у сфері санітарного та епідеміологічного благополуччя населення; системи засобів, націлені на реалізацію основної мети – покращення стану здоров’я населення та середовища життєдіяльності людини.