КЛАСИФІКАЦІЯ СУБ’ЄКТІВ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ - Булик, І. Л. (Київський часопис права, 2021)
В науковій статті досліджено класифікацію суб’єктів адміністративно-правового забезпечен- ня виконавчого провадження в Україні. Автором розкрито поняття «суб’єкти виконавчого процесу», «суб’єкти виконавчого провадження», «учасники виконавчого провадження» та їх співвідношення. Визначено, що суб’єкти виконавчого процесу – це всі можливі учасники виконавчих процесуальних правовідносин, що беруть участь у процесі примусового виконання рішень суду та інших юрисдикцій- них органів. Вони займають різне процесуальне становище, наділені різними процесуальними правами та обов’язками і залежно від критерію класифікації поділяються на відповідні групи. Суб’єкти виконавчо- го провадження – це фізичні, юридичні особи, суб’єкти підприємницької діяльності, які мають виконавчі процесуальні права та здатні нести виконавчі процесуальні обов’язки у процесі примусового виконання конкретного виконавчого документа, ухваленого чи виданого за рішенням суду або іншого юрисдикційного органу. Більш вужчим поняттям є «учасники виконавчого провадження», яким у розділ 3 Закону Украї- ни «Про виконавче провадження» оперує законодавець. Учасниками виконавчого провадження мають бути лише ті особи (фізичні, юридичні, громадяни – підприємці), які мають заінтересованість у результатах вико- навчого провадження (особисту, державну, службову) і роль яких є активною у провадженні щодо виконання рішень, тобто вони можуть впливати на процес вчинення виконавчих дій. Всі ж інші особи – не учасники, а суб’єкти виконавчого провадження, оскільки вони не заінтересовані в його результаті, а лише сприяють проведенню виконавчих дій. Їх роль у виконавчому провадженні не активна, а пасивна». Найбільш вдалою є наступна класифікація суб’єктів адміністративно-правового забезпечення виконав- чого провадження: за ступенем обов’язковості участі у процесі; за підставами залучення у процес; за кіль- кісним складом осіб, які вчиняють виконавче провадження; за процесуальним становищем та характером процесуальної діяльності. Наведені критерії класифікацій у дослідженні мають суттєве теоретичне значення, оскільки дозволяють більш детально дослідити специфіку суб’єктів виконавчого процесу та їх правовий статус у виконавчому процесі, з урахуванням останніх тенденцій розвитку теорії виконавчого процесу.