ПРИНЦИПИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ: ЯКІСНО-ЗМІСТОВНА ХАРАКТЕРИСТИКА - Славицька, А. К. (Київський часопис права, 2023)
Стаття присвячена дослідженню якісно-змістовних ознак принципів забезпечення реалізації антикорупційної політики. Встановлено, що змістовне наповнення принципів антикорупційної політики залежатиме від сукупності національно обумовлених факторів, але матиме єдине спрямування – запобігання корупції. Звернуто увагу на співвідношення понять «принципи антикорупційної політики» та «принципи забезпечення антикорупційної політики». Визначено, що спільним для них є те, що вони є: основоположним вихідним положенням існування певного явища; своєрідною перехідною площиною від права до норм етики і моралі в діяльності уповноважених суб’єктів; ідеями, теоретичними нормативно-керівними положеннями певного виду діяльності, які конкретизуються в змістові правових норм та об’єктивно зумовлені матеріальними умовами існування суспільства; положеннями, які визначають якісну характеристику діяльності щодо запобігання корупції. Акцентовано увагу на тому, що принципи антикорупційної політики відображатимуть статику основоположних засад запобігання корупції, а принципи забезпечення її реалізації – праксеологічну складову, що втілює діяльність конкретно визначених суб’єктів, яких уповноважено на забезпечення реалізації антикорупційної політики. Доведено, що якісно-змістовна характеристика принципів забезпечення реалізації антикорупційної політики пов’язана з тими суб’єктами, які здійснюють такий вид діяльності. Встановлено, що при виконанні повноважень щодо забезпечення реалізації антикорупційної політики, уповноважені на це суб’єкти повинні дотримуватись загальних принципів функціонування суб’єктів публічної адміністрації та спеціальних принципів, яких опосередковано наявними особливостями антикорупційної політики. До загальних принципів, яких повинні дотримуватись суб’єкти забезпечення реалізації антикорупційної політики віднесено принцип верховенства права та принцип належного врядування, що є основними засадами, якими керуються суб’єкти публічної адміністрації.