СУДОВІ ДОКАЗИ ТА ЇХ ФОРМА В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ: ПЕРСПЕКТИВИ ЗМІН У КОНСТРУКЦІЇ - Токарчук, Л. М. (Київський часопис права, 2023)
Статтю присвячено судовим доказами та їх формі в цивільному процесі України. Встановлено, що формою доказів, у широкому розумінні, є засоби доказування. Реформа 2017 року суттєво розширила коло засобів доказування в цивільному судочинстві, а також надала можливість подавати письмові та електронні докази в електронній формі. Еволюція засобів доказування має тенденцію до їх осучаснення, наближення до реалій сьогодення, зокрема щодо підтвердження автентичності електронних доказів. Суди розрізняють електронні документи та електронні докази; останні не обов’язково повинні мати електронний підпис. Все частіше застосовується дослідження оригіналів електронних доказів за їх місцезнаходженням. Зміни простежуються і в інших засобах доказування: запроваджено обмежене використання заяв свідків, учасникам справ надано право самостійно замовляти висновки експертів. Виявлено відсутність єдності судової практики в питаннях щодо надання оцінки електронним повідомленням, а також щодо порядку дослідження інформації у веб-ресурсах. З огляду на це, учасникам справ рекомендується ініціювати огляд веб-сторінок в місці їх знаходження; за можливості надавати суду оригінали електронних доказів; звертати увагу на обставини, які можуть підтвердити автентичність електронного доказу у вигляді листа чи повідомлення. Перспективним напрямком є розширення переліку випадків, коли дозволяється використання заяв свідків. Крім того, в законодавстві необхідно визначити можливість використання і доказове значення висновку експерта, підготовленого по іншій справі. Необхідною також є підготовка Верховним Судом актуального узагальнення практики застосування електронних доказів, для забезпечення єдності такої практики, та імплементація правових висновків Верховного Суду безпосередньо в текст статей ЦПК України щодо електронних доказів.