НАРОДНЕ ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ В УКРАЇНІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЗАПОЗИЧЕННЯ НОРМ ВИБОРЧОГО ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ДО НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА - Сагайдак, Ю. В. (Київський часопис права, 2021)
Виборче право в контексті сучасного конституціоналізму, представляє собою фундамен- тальне громадянське право. Воно є стиржнем політичної свободи та, разом із тим, відповідальності грома- дян. Виборче право, вдіповідно до міжнародно-правових актів та Конституції України (ст. 38) є основопо- ложним правом громадян, оскільки воно дає можливість громадянам безпосередньо впливати на державні справи та будувати демократичну державу. Внутрішні та зовнішні політичні процеси не можуть не впливати на розвиток народного волевиявлення в Україні. Революція гідності, що відбулась у 2014 році та відкрила шлях до поглибленої євроінтеграції України у всіх сферах суспільно-політичного буття, має бути оціне- на в політико-правовому полі та дати можливість Українській демократії повернутись до розвитку в лоні європейської спільноти. Тому у статті розглядаються актуальні питання щодо впровадження європейських стандартів, які регулюють виборчий процес в країнах ЄС до законодавства України після подій Майдану, вивчаються форми і можливості такого впровадження задля гарантування конституційно-політичних прав громадян України та розбудови демократії в українській державі та розвитку національного конституці- оналізму. Із підписанням Угоди про асоціацію з Європейським союзом у 2014 р., Україна визначила для себе демократичні орієнтири європейської спільноти держав, до якої необхідно рухатись й українському суспільству, аби відродити ті європейсько-правові традиції державотворення, які були в Україні ще за часів Київської Русі, державі, що на медієвальній карті Європи була могутнім суспільно-політичним утворенням із власними традиціями та інтересами. Особливої актуальності питання набуває із недавнім прийняттям Виборчого Кодексу України від 14 лютого 2020 року та Закону України «Про Всеукраїнський референдум» від 26 січня 2021 року. Тому вирішено було розглянути перспективи запозиченння, перш за все осново- положних міжнародно-правових принципів електорального права, які є традиційними для Європейського Союзу, вивчаючи висновки Венеціанської комісії та інших міжнародних нормативно-правових актів, дослі- джуючи зміст національного законодавства в сфері виборів та проведення референдумів.