МЕТОДИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДГОТОВКОЮ ЮРИСТІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ - Богданець, А. В. (Київський часопис права, 2021)
В даній науковій статті розкрито теоретико-правові аспекти методів публічного управління підготовкою юристів у закладах вищої освіти України. Відзначено, що значну роль в дослідженні системи публічного управління підготовкою юристів у закладах вищої освіти України відіграє аналіз методів публічного управління, які, зокрема, відображають змістовний аспект діяльності суб’єктів публічного управління. Акцентується увага на тому, що ефективне використання методів публічного управління впливає на успішність досягнення мети, виконання завдань та реалізацію функцій суб’єктами управлінської діяльності у сфері підготовки юристів у закладах вищої освіти України. Методи публічного управління підготовкою юристів у закладах вищої освіти України – це сукупність спо- собів, прийомів та засобів регулювання суб’єктами публічного управління керованих ними об’єктів, спря- мованих на успішне досягнення мети, виконання завдань та реалізацію функцій суб’єктами управлінської діяльності у сфері підготовки юристів у закладах вищої освіти України. Здійснено класифікацію методів публічного управління підготовкою юристів у закладах вищої освіти України. Аргументовано, що методи публічного управління поділяються за різними критеріями, зокрема: за характером прийомів впливу на свідомість та поведінку людей як об’єктів управління (методи переконан- ня та примусу, планування та контролю виконання рішень у сфері управлінської діяльності, тобто методи реалізації управлінських рішень); за механізмом впливу на керовані об’єкти (методи прямого (адміністра- тивні) та непрямого (економічні) впливу, організаційні, методи правового регулювання та економічного сти- мулювання ) та інші. Також, в даній науковій статті досліджено найпоширеніші види методів публічного управління підго- товкою юристів у закладах вищої освіти України. Доведено, що модернізація методів публічного управ- ління підготовкою юристів у ЗВО України має відбуватися з обов’язковим урахуванням завдань та функцій суб’єктів публічного управління в зазначеній сфері та специфіки такого об’єкта управління, як вища юри- дична освіта.