СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ДЕЛІМІТАЦІЇ ТА СПІВРОБІТНИЦТВА ДЕРЖАВ ІЗ ПРОТИЛЕЖНИМИ ТА СУМІЖНИМИ ПОБЕРЕЖЖЯМИ В МЕЖАХ ВИКЛЮЧНОЇ (МОРСЬКОЇ) ЕКОНОМІЧНОЇ ЗОНИ УКРАЇНИ - Півторак, Г. Ф. (Київський часопис права, 2022)
Наукова стаття присвячена сучасним проблемам делімітації виключних морських економіч-них зон держав із протилежними та суміжними побережжями як однієї зі складових частин ефективноговикористання ресурсів виключних економічних зон причорноморськими державами. Досліджено переду-мови укладання Угоди між Урядом України й Урядом Республіки Туреччина про кордон економічних (мор-ських) зон. Делімітація виключної (морської) економічної зони між Україною і Туреччиною передбачає, щопідхід до делімітації виключних економічних зон держав установлюється за аналогією з узгодженням кор-дону континентального шельфу. Невід’ємною частиною угоди вважаємо положення щодо неприпустимостізастосування сили або погрози її застосування, а також необхідності вирішувати всі міжнародні проблемимирними засобами, також сторони погоджуються проводити консультації з метою впорядкованого розвиткуїхніх відносин і обміну думками з міжнародних і регіональних питань.Визначені положення повною мірою реалізують фундаментальні положення Конвенції ОрганізаціїОб’єднаних Націй із морського права в частині мирного врегулювання спорів відповідно до загальних прин-ципів міжнародного права.Проаналізовано стан відносин між Україною та Румунією, вони ускладнились тим, що тривалий часіснував конфлікт стосовно розмежування виключної економічної зони і континентального шельфу в Чорно-му морі. Рішення Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй є нормативною основою встановленняморських кордонів між державами. Доведено, що встановлення кордонів є базовою умовою для подальшоїспівпраці держав щодо безпечного й ефективного використання ресурсів виключних економічних зон, але,на жаль, регіональної угоди такого характеру державами не укладено.Проаналізовано сучасний стан реалізації морської правосуб’єктності України та Російської Федераціїу зв’язку з анексією Криму й окупованими територіями Донецької та Луганської областей. Установлено,що попередні договори були денонсовані в односторонньому порядку, унаслідок чого виникає гострий кон-флікт між державами щодо морських кордонів та території виключної (морської) економічної зони України.Визначено, що територіальні спори між державами можуть бути вирішені за допомогою переговорів якзасобу мирного врегулювання суперечок, передбаченого Статутом Організації Об’єднаних Націй.