ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ДОКУМЕНТІВ ПІД ЧАС ФІНАНСОВИХ РОЗСЛІДУВАНЬ - Полуніна, Л. В.; Динис, Т. В.; Приймак, Д. О. (Київський часопис права, 2022)
У науковій статті розкрито механізм фінансових розслідувань кримінальних правопорушеньу сфері економіки та розглянуто особливості призначення та використання результатів однієї з найуживані-ших експертиз під час фінансових розслідувань, а саме: технічної експертизи документів під час фінансовихрозслідувань економічних злочинів.Зазначено, що технічна експертиза документів поділяється на експертизу реквізитів документів, експер-тизу друкарських форм та експертизу матеріалів документів. Основним завданням технічної експертизиреквізитів документів є: установлення фактів і способів унесення змін до документів (підчистка, травлення,дописка, переклеювання фотокарток, літер тощо) та виявлення їхнього первинного змісту. Основним завдан-ням експертизи друкарських форм є: установлення особливостей виготовлення друкарських засобів (форм),відображення їх у відбитках. Основним завданням експертизи матеріалів документів є: установлення роду,виду (іншої класифікаційної категорії) матеріалів, на яких і за допомогою яких виконувався (виготовлявся)документ (папір, барвники, клейкі речовини тощо), та їхньої спільної (різної) родової (групової) належності.А також доведено, що застосування досягнень експертизи є обов’язковою і необхідною умовою якісно-го розкриття та розслідування кримінальних правопорушень у сфері економіки. Оскільки всі без виняткукримінальні правопорушення вчиняються з використанням документів, які під час розслідування стаютьречовими доказами і містять сліди економічного кримінального правопорушення.Також установлено, що призначення та проведення технічної експертизи документів під час розслідуван-ня економічних кримінальних правопорушень є невід’ємним елементом захисту інтересів громадян та юри-дичних осіб, сприяє швидкому, повному і неупередженому розслідуванню кримінальних правопорушеньу сфері економіки та їх судовому розгляду.