ОСОБЛИВОСТІ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ - Булик, І. Л. (Київський часопис права, 2021)
В даній науковій статті розкрито особливості виконавчого провадження як завершальної стадії судового процесу. Відзначено, що примусове виконання рішень в Україні покладається на органи державної виконавчої служби. Основні положення здійснення виконавчого провадження закріплено Законом України «Про вико- навче провадження» від 2 червня 2016 року, яким передбачено вичерпний перелік виконавчих докумен- тів, що підлягають виконанню органами державної виконавчої служби, встановлюються певні вимоги до оформлення виконавчих документів та передбачається певний порядок прийняття виконавчого документа до виконання, відкриття виконавчого провадження та належне та своєчасне виконання рішень судів або інших уповноважених на це законом органів. Доведено, що виконавче провадження є однією з головних стадій судового процесу адже кожен грома- дянин, що звертається до суду або інших органів, прагне встановити порушені права та законні інтереси та лише завдяки виконавчому провадженню, якщо боржник не законослухняний громадянин ці права може бути встановлено примусово. Встановлено, що основними ознаками виконавчого провадження є: 1) за своєю природою являє собою завершальну стадію судового процесу; 2) здебільшого відбувається виключно на підставі «фінальних» судо- вих актів (виконавчі листи, судові накази, ухвали та постанови судів тощо), що вступили в закону силу; 3) має примусовий характер дій, що відбуваються тільки після закінчення строку на самостійне виконан- ня рішення боржником; 4) примусове виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб) покладається на органи державної виконавчої служби та у визначених Законом України «Про виконавче провадження» випадках – на приватних виконавців. Виконавче провадження здійснюється з дотриманням засад верховенства права; обов’язковості виконан- ня рішень; законності; диспозитивності; справедливості, неупередженості та об’єктивності; гласності та від- критості виконавчого провадження; розумності строків виконавчого провадження; співмірності заходів при- мусового виконання рішень та обсягу вимог за рішеннями; забезпечення права на оскарження рішень, дій чи бездіяльності державних виконавців, приватних виконавців. Досліджено, що процес здійснення виконавчого провадження складається із сукупності послідовних організаційних етапів та дій, які регулюються правовими нормами, встановленими законодавством України. Однак, у чинному законодавстві стадії виконавчого провадження не достатньо чітко висвітлено, тому і юридичній літературі немає одностайності щодо визначення та окреслення їх системи.