КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСІБ, ЯКІ ВЧИНИЛИ ТОРГІВЛЮ ЛЮДЬМИ З МЕТОЮ СЕКСУАЛЬНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ - Андрушко, А. В. (Київський часопис права, 2022)
У статті на підставі аналізу доступної емпіричної бази (300 матеріалів кримінальних прова-джень) розроблено кримінологічну характеристику осіб, які вчинили торгівлю людьми з метою сексуальноїексплуатації.Встановлено, що серед 401 засудженого за торгівлю людьми, вчинену з метою експлуатації людини,332 особи (82,8%) засуджено за вчинення розглядуваного діяння з метою сексуальної експлуатації.З’ясовано, що поміж засуджених за торгівлю людьми з метою сексуальної експлуатації переважаютьжінки, яких 57,8%, тоді як осіб чоловічої статі лише 42,2%. Вік засуджених за розглядуване діяння, вчи-нене з метою сексуальної експлуатації, розподілився так: до 18 років – 0,9%, від 18 до 24 років – 12,3%,25–29 років – 29,5%, 30–39 років – 31,3%, 40–49 років – 15,4%, 50–59 років – 6,6%, 60 років і старше – 3,9%.Встановлено, що для засуджених за торгівлю людьми з метою сексуальної експлуатації характер-ний високий рівень освіти: 20,5% мали вищу освіту, 5,8% – незакінчену вищу, 8% – середню технічну,19,6% – середню спеціальну, 37% – повну загальну середню, 8% – неповну середню освіту, ще 0,9% немали ніякої освіти.Переважна більшість (74,4%) засуджених за торгівлю людьми, вчинену з метою сексуальної експлуата-ції, ніде не працювала. Найманими працівниками були 13% засуджених за цей злочин, 5,7% займалися дріб-ною підприємницькою діяльністю, 4,2% були пенсіонерами, 2,7% – студентами вищих навчальних закладів.Серед засуджених за торгівлю людьми з метою сексуальної експлуатації у шлюбі перебували лише 29,5%,тоді як не мали сім’ї 70,5%. Поміж досліджуваної категорії осіб дітей на утриманні мали 41,9%.З’ясовано, що серед засуджених за торгівлю людьми з метою сексуальної експлуатації 88,6% були гро-мадянами України, 11,1% – громадянами інших держав, 0,3% – біпатридами. Поміж іноземців, які вчиниливказаний злочин, найбільше громадян Росії – 37,8%.Серед засуджених за торгівлю людьми, вчинену з метою сексуальної експлуатації, мешканцями міст були80,7%, сіл – 15,7%, селищ міського типу – 3,6%.Поміж засуджених за торгівлю людьми з метою сексуальної експлуатації судимості не мали 93,4%. 75,3%осіб, засуджених за цей злочин, вчинили його за попередньою змовою групою осіб, 14,8% – організованоюгрупою. Одноособово вказане діяння вчинили 9,9% осіб.Встановлено, що особам, які вчинили торгівлю людьми з метою сексуальної експлуатації, притаманнітакі негативні морально-психологічні риси, як прагнення до наживи й забезпечення власного благополуччябудь-якою ціною, егоцентризм, цинізм, емоційна холодність, нездатність співпереживати, а також підпри-ємливість, енергійність, цілеспрямованість, організаторські здібності, вміння переконувати інших.