СТИМУЛЮЮЧЕ ТАРИФОУТВОРЕННЯ ЯК ЗАСІБ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН У СФЕРІ АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ - Штода, Д. О. (Київський часопис права, 2022)
Стаття присвячена дослідженню нормативної бази та надбань правової доктрини в цариніправового забезпечення формування та застосування державою стимулюючого тарифоутворення у сферіальтернативної енергетики. Основна увага зосереджена на проблемних аспектах застосування «зеленого»тарифу, виявленні основних недоліків у правовому регулюванні цього засобу стимулювання та формулю-ванні пропозицій щодо їх вирішення.У результаті встановлено, що стимулююче тарифоутворення як засіб заохочення державою розвитку аль-тернативної енергетики має комплексний характер, поєднуючи господарсько-правове стимулювання, адмі-ністративно-правове регулювання й інструмент реалізації принципу державного стимулювання альтерна-тивної енергетики.Запропоновано залишити «зелений» тариф як спосіб державного регулювання сегменту альтернативноїелектроенергетики із такими застереженнями. Перше: до переліку суб’єктів, які мають право на цей спосібстимулювання, обов’язково включити приватні домогосподарства; енергетичні кооперативи й інших спо-живачів, установлена потужність генеруючих установок яких не перевищує 150 кВт; виробників електро-енергії з альтернативних джерел з потужністю установок до 1 МВт (малих учасників ринку альтернатив-ної електроенергетики). Друге: не обмежувати існування «зеленого» тарифу початком 2030 року, оскількиальтернативна енергетика динамічно розвивається. «Зелений» тариф для тих суб’єктів, які використовува-тимуть частину електричної енергії, отриманої з альтернативних джерел, на видобуток відновлювальноговодню, може стати додатковим стимулом для зацікавлення інвесторів у водневій енергетиці на початковомуетапі передусім для покриття капітальних інвестицій. Винесено пропозицію відобразити згадане положенняв Стратегії водневої енергетики України на період до 2030 року.