СУДОВИЙ ЗАХИСТ ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА - Світличний, О. П. (Київський часопис права, 2022)
Судовий захист прав і свобод та законних інтересів – це один із видів державного захисту іно-земців та осіб без громадянства. Важливу роль у судовому захисті особи належить імперативним нормамКонституції України, згідно зі статтею 8 Конституції, звернення до суду для захисту конституційних праві свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується. Право на судо-вий захист установлено статтею 55 Конституції України, відповідно до якої права і свободи людини і гро-мадянина захищаються судом. Це означає, що кожному, зокрема й іноземцям та особам без громадянства,гарантується судовий захист їхніх прав і свобод. Суд не може відмовити у правосудді, якщо громадянинУкраїни, іноземець, особа без громадянства вважають, що їхні права і свободи порушені або порушуються,створено або створюються перешкоди для їх реалізації або мають місце інші ущемлення прав та свобод.Відмова суду у прийнятті позовних та інших заяв, скарг, оформлених відповідно до чинного законодавства,є порушенням права на судовий захист, яке згідно зі статтею 64 Конституції України не може бути обмежене.Доведено, що, окрім Основного закону, у якому закріплено основні права і свободи людини, гарантії їхреалізації та юридичні засоби захисту, юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір і будь-яке кримінальне обвинувачення (ч. 3 ст. 124 Конституції України), інші законодавчі акти, зокрема, вітчизня-не процесуальне адміністративне, цивільне, господарське, кримінальне законодавство гарантує захист праві свобод та законних інтересів іноземців і осіб без громадянства в судах, що є важливим показником механіз-му правового забезпечення, демократичності та соціальної спрямованості української держави.Акцентується увага на тому, що правовий захист іноземців та осіб без громадянства закріплений і в між-народних угодах, ратифікованих Україною, а тому ніхто з іноземців і осіб без громадянства, які перебува-ють в Україні на законних підставах, не тільки не може бути позбавлений права на звернення до суду, алей видворений за межі України без рішення суду.