СУТНІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО ОХОРОНИ НАСЕЛЕННЯ ВІД ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ - Богдан, Б. В. (Київський часопис права, 2021)
В представленій науковій статті було здійснено спробу розкрити теоретико-правові засади державної політики щодо охорони населення від інфекційних хвороб. На підставі аналізу різноманітних наукових досліджень обґрунтовано теоретичне розмежування терміно- логічного ряду: «політика», «державна політика», «державна політика щодо охорони населення від інфек- ційних хвороб». Доведено, що державна політика щодо охорони населення від інфекційних хвороб є різновидом держав- ної політики, тому характеризується специфічністю сфери її реалізації, суб’єктним складом тощо. Визначено, що на сьогодні державна політика щодо охорони населення від інфекційних хвороб, як право- ва категорія, не закріплена належним чином у чинному законодавстві та формулюється у нормах законодав- ства через сукупність повноважень органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері охорони населення від інфекційних хвороб. Відзначено, що наразі державна політика щодо охорони населення від інфекційних хвороб перебуває в стані нестабільного формування, оскільки переважна більшість нормативних актів, якими визначаються напрями державної політики, виявляються її проблемні аспекти та будується стратегія їх вирішення, містять лише декларативні положення і не мають відповідного повного та своєчасного бюджетного фінансування. Крім того, державна політика щодо охорони населення від інфекційних хвороб формується та реалізується на підставі аналізу та з урахуванням поточного стану епідемічної ситуації, яка складається на території дер- жави, що інколи призводить до непередбачуваних наслідків. Тому необхідним є посилення заходів правово- го та адміністративно-організаційного характеру для належного забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони населення від інфекційних хвороб. Аргументовано за необхідне запропонувати визначення терміну «державна політика щодо охорони насе- лення від інфекційних хвороб», внести зміни до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» з метою законодавчого закріплення запропонованого терміну у ст. 1 зазначеного Закону.